* Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος

Καλό ταξίδι καπετάνιε θα σε θυμόμαστε για πάντα...

Click to get cool Animations for your MySpace profile
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...............................................Καλό ταξίδι καπετάνιε θα σε θυμόμαστε για πάντα...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Εκδήλωση Μνήμης για την Εθνεγερσία του 1821 από την Ένωση Πελοποννησίων Αμαρουσίου (Ε.Π.Α.)

Πρωτεργάτρια η πρόεδρος της Ε.Π.Α.
& Γεν. Γραμ. του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων
Πόπη Βραχιώτου – Λυμπεροπούλου

Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας

Η Ένωση Πελοποννησίων Αμαρουσίου, υπό την αιγίδα του οικείου Δήμου, οργάνωσε λαμπρή εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την Παλιγγενεσία του 1821. Η γιορτή ευγνωμοσύνης προς τους ηρωικούς προγόνους μας του Μεγάλου Ξεσηκωμού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαρτίου ε.έ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Αμαρουσίου, η οποία ήταν κατάμεστη από Μοραΐτες της Έ.Π.Α. και πολλούς άλλους φίλους τους.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι παραβρέθηκαν και πολλά μέλη του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, τιμώντας τη Μεγάλη Επέτειο, αλλά και συνδράμοντας την Γεν. Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου τους  Πόπη Βραχιώτου – Λυμπεροπούλου, στην  άοκνη και συνεχή προσπάθειά της, ανάδειξης γεγονότων  ακόμη και από τη λανθάνουσα ιστορική μνήμη,  γαλβανίζοντας έτσι το φρόνημα του λαού μας. Σημειωθήτω η  Πόπη Βραχιώτου είναι η Ελληνομανής, δυναμική πρόεδρος της Ένωσης Πελ/σίων  Αμαρουσίου.
Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων στην εκδήλωση Δημοτικοί Σύμβουλοι με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, εκπρόσωποι από τον πνευματικό κόσμο και διαφόρους  φορείς της περιοχής.
Η εκδήλωση άρχισε με τον ευχαριστήριο Ακάθιστο Ύμνο προς την υπέρμαχο Θεοτόκο από τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Αμαρουσίου και αμέσως μετά ο Δήμαρχος απηύθυνε θερμό πατριωτικό χαιρετισμό.
Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία η ίδια η πρόεδρος της Ε.Π.Α. Πόπη Βραχιώτου – Λυμπεροπούλου.
Την πανηγυρική ομιλία, με θέμα « Η εποποιία του 1821», εκφώνησε ο Φιλόλογος Καθηγητής και Ιστορικός Συγγραφέας Δημήτριος Βηλαράς. Ο ομιλητής παρέθεσε στοιχεία από την πολιτικοστρατιωτική προεπαναστατική κατάσταση της ευρύτερης περιοχής της ελληνικής χερσονήσου και με ένθερμο πατριωτικό λόγο αναφέρθηκε στα γεγονότα των ηρώων της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.
 Κατέληξε λέγοντας πως στο βάρβαρο πέρασμά τους από τον ευρωπαϊκό χώρο, και στην, επί τετρακόσια και πλέον χρόνια τυραννία σκοταδισμού που επέβαλαν, οι άξεστοι ανατολίτες μογγολότουρκοι, δεν άφησαν κανένα στοιχείο πολιτισμού, άφησαν όμως καταστροφή.  Ο πόθος όμως των Ελλήνων είναι ανεκπλήρωτος(!), είπε ο Δημήτρης Βηλαράς.
Στη συνέχεια το εθνικοπατριωτικό κλίμα φορτίστηκε με έντεχνα δημοτικά ηρωικά τραγούδια από τη Μικτή
Χορωδία του Δήμου Αμαρουσίου υπό την διεύθυνση του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Χρήστου Κατσούλη, ο οποίος αντικατέστησε επαξίως την κωλυομένη γνωστή μαέστρο Τερψιχόρη Παπαστεφάνου.
                                                           
«Γειά και χαρά σας Μωραΐτες αδερφοί,
που η μάνα αν δεν σας γέννα,
ούτ’ Άγια Λαύρα θα ‘χαμε, ουτέ Εικοσιένα»


Μεταξύ των τραγουδιών, τα οποία συνοδεύονταν με μουσική από συγκρότημα οργανοπαιχτών, παρεμβάλλονταν αρμονικά απαγγελίες από την υμνωδό του Αμαρουσίου Μάρω Γιώργα.
Ο πατριωτικός ενθουσιασμός, η συγκίνηση  και οι επιδοκιμασίες  του κόσμου έφθασαν στην αποκορύφωσή τους όταν η Χορωδία τραγούδησε το πάντα επίκαιρο τραγούδι, του οποίου στίχους παραθέτουμε.


«Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου
κι όσο μπορείς κρατήσου
και στα παλιά παπούτσια σου,
γράψε όσα λέν’ οι εχθροί σου…..

…κάνε κουράγιο Ελλάδα μου,

να μη μας αρρωστήσεις,
γιατί το θέλει ο Θεός να ζήσεις και θα ζήσεις».

=========================================================

ΦΩΤΟ   1 Από αριστερά ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο π. Χρήστος Κατσούλης, η Πρόεδρος της Ένωσης Πελοποννησίων Αμαρουσίου Πόπη Βραχιώτου – Λυμπεροπούλου και ο Φιλόλογος Δημήτρης Βηλαράς.


ΦΩΤΟ  2   Ο αιδεσιμολογιώτατος π. Χρήστος Κατσούλης διηύθυνε την Μικτή Ορχήστρα του Δήμου     Αμαρουσίου. Δεξιά, απήγγειλε  η υμνωδός του Αμαρουσίου  Μάρω Γιώργα.


ΦΩΤΟ   3  Ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας