* Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος

Καλό ταξίδι καπετάνιε θα σε θυμόμαστε για πάντα...

Click to get cool Animations for your MySpace profile
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...............................................Καλό ταξίδι καπετάνιε θα σε θυμόμαστε για πάντα...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Η εφημερίδα "Αμαρυσία" γράφει για το Αφιέρωμα στο Ν. Κωστάρα


«Ύφος»: Αφιέρωμα στο Ν. Κωστάρα
ΤΕΧΝΕΣ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 10:03
yfos---kostarasΣτον συμπολίτη μας καπετάν Νίκο Κωστάρα είναι αφιερωμένο ολόκληρο το 14ο τεύχος της τετραμηνιαίας επιθεώρησης στοχασμού, φιλοσοφίας και τεχνών «ΥΦΟΣ» που θα κυκλοφορήσει το χειμώνα του 2012.
Για τον πολυβραβευμένο καπετάνιο και λογοτέχνη συμπολίτη μας Νίκο Κωστάρα, γράφουν σ’ αυτό το τεύχος των 320 σελίδων, πάνω από 80 άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής, συνάδελφοί του ναυτικοί και άλλοι, οι οποίοι τον θεωρούν έναν ακούραστο πνευματικό εργάτη και μια άγρυπνη συνείδηση του καιρού μας.
Ξεφυλλίζοντας τον τόμο - αφιέρωμα του περιοδικού ΥΦΟΣ, ο αναγνώστης δεν μπορεί να μη σταθεί στις ταξιδιωτικές αναμνήσεις του καπετάνιου, από τις πρώιμες μέχρι τις ύστερες της δουλειάς του, αλλά και σε διάφορες επιφυλλίδες που έχει γράψει συνεργαζόμενος με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. «Στον κόλπο του Μεξικού», «Τα παιδιά του λιμανιού Βιζακαπατάμ Ινδιών» (που έχει βραβευτεί), «Το πέρασμα στη Σιγκαπούρη», η «Διέλευση από τη Διώρυγα του Παναμά»,  το «Γιαμαγκάτα η καρδιά της Ιαπωνίας» και το «Κοντά στο παγόβουνο», αλλά και άλλα που θα χρειαστούμε πολύ χώρο για δημοσίευση, είναι κείμενα διαχρονικά και διαποτισμένα από τη θαλασσινή αλμύρα. Κείμενα που εκτιμώνται περισσότερο, εάν αναλογισθεί κανείς ότι ο συγγραφέας, ο καπετάν Νικόλας είναι ορεσίβιος στην καταγωγή και προερχόμενος από τη Γορτυνία.
Ενδεικτικά παρατίθεται μια παράγραφος από το αφήγημα «Κοντά στα παγόβουνα» γραμμένο τον «χειμωνιάτικο Ιούνιο του 1960 στο Βόρειο Ατλαντικό».
Γράφει ο καπετάν Νικόλας Κωστάρας: «Είναι νύχτα σιωπηλή και σκοτεινή και άδικα προσπαθούμε να διεισδύσουμε στα μουντά πέπλα της ομίχλης. Ένα πούσι υγρό και θολωμένο που λούζει με υγρασία τη λαμαρίνα του καραβιού και θαμπώνει τα φινιστρίνια της γέφυρας απλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού. Μονάχα το μάτι του ραντάρ καταγράφει  σε κηλίδες τις δικές του ανιχνεύσεις στον αόρατο ορίζοντα. Στο δικό του μάτι βασιζόμαστε και στη βοήθεια του Θεού και του Αγιοθαλασσίτη Άγιου Νικόλα. Τέτοιες στιγμές ο ναυτικός βρίσκεται πιο κοντά στο Θεό, νοιώθει την παρουσία του, οραματίζεται το σπιτικό του και εκτιμά την αξία της ζωής. Η ζωή και ο θάνατος διασκεδάζουν τη τύχη του. Μια δοκιμασία είναι, μια δωρεά της μοίρας στον άνθρωπο. Άλλωστε η αγάπη για τη ζωή είναι το καλύτερο διαβατήριο για το θάνατο…».
Μεταξύ αυτών, που γράφουν επαινετικά για τον καπετάν Νικόλα λόγια είναι ο Ηλίας Γιαννικόπουλος (διδάκτωρ Πανεπιστημίου Εδιμβούργου), ο Σαράντος Καργάκος (φιλόλογος – ιστορικός), ο Θεοφάνης Παπαχατζής (εκπαιδευτικός και συγγραφέας της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών), ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο Βασίλης Κύρκος (ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Διεθνολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ινδιανάπολης Παναγιώτης Καραφωτιάς, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Βύρων Πολύδωρας, ο Δημήτρης Μασούρης (μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και συνεργάτης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ) και πολλοί άλλοι.
(Εκδόσεις: ΥΦΟΣ
ISSN: 1106-6016
Τιμή: 10,00 ευρώ
www.yfos-magazine.gr
http://yfos-texnes.blogspot.com)

*δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Αμαρυσία"
http://www.amarysia.gr/

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Εκδρομή στην Ερέτρια οι Αρχιπλοίαρχοι ΠειραιάΜε την ολοήμερη εκδρομή την 1ην Οκτωβρίου στην Ερέτρια ξεκίνησε, η Λέσχη Αρχιπλοιάρχων Πειραιά, το πλούσιο χειμερινό πρόγραμμά της. Ξεναγηθήκαμε τα μέλη της στο αξιόλογη μουσείο και το «σπίτι» με τα περίφημα ψηφιδωτά από τον πλοίαρχο, Ιστορικό, αρχαιολόγο και πρόεδρο της Λέσχης καπετάν Μαρίνο Τσάμη. Μετά από την πλούσια πνευματική τροφή που λάβαμε από την αρχαία Ερέτρια ρεμετζαριστήκαμε στο «Ρεμέντζο» και για την επίσης εκλεκτή αλά… υλική, αυτή τη φορά, τροφή. *Φρίξος Δήμου, Πλοίαρχος Ε.Ν.*

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Στη θαλασσοδαρμένη ζωή του καπετάνιου, που ταξίδεψε στα πέρατα του κό­σμου...
Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας

ΑΡΜΕΝΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ "ΜΠΑΡΜΠΑ-ΧΡΗΣΤΟ" 

ΜΕ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΩΣΤΑΡΑTον καπετάνιο Νικόλαο Κωστάρα τον γνωρίζω πάνω από δυο δεκαετίες και πα­ρακολουθώ το συγγραφικό έργο του. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε συνεργάτης της εφημερίδας ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ και τα κείμενά του πλούτιζαν τις σελίδες μας. Παράλληλα κάναμε και εκπομπές στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Μαρκόπουλου, παρου­σιάζοντας τη θαλασσοδαρμένη ζωή του καπετάνιου, που ταξίδεψε στα πέρατα του κό­σμου. Έτσι το καλοκαίρι του 2009 πρότεινα στον καπετάν Νικόλα να κάνουμε ένα αφιέ­ρωμα στο Λογοτεχνικό περιοδικό ΥΦΟΣ για το έργο του.
Η αφορμή δόθηκε από τη δεύτερη συνέντευξη του καπετάνιου στη Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ναυτική Ελλάδα», στην εφημερίδα Γορτυνία, στο περιοδικό «Έκφραση» και στην εφημερίδα «Έρευνα» Καλλιθέας με τίτλο: «Η ζωή είναι Αγώνας, όχι Φυγή».
Ακολούθησε και τρίτη συνέντευξη και πάλι στη Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη. Όπως χαρα­κτηριστικά λέει ο Ηλίας Γιαννικόπουλος: «Ο καπετάνιος είναι ένας ακούραστος πνευμα­τικός εργάτης και μια άγρυπνη συνείδηση του καιρού μας».
Οι συνεντεύξεις αυτές είναι αποστάγματα όλης της βιοθεωρίας του, επιτομή όλων των «πιστεύω» του. Εκεί εκφράζονται απερίφραστα όλες οι ιδεολογικές και φιλοσοφικές α­πόψεις του για τον άνθρωπο, για τη ζωή, για τον κόσμο. Και κατά τη γνώμη μου τόσο οι συ­νεντεύξεις όσο και τα κείμενα του καπετάν Νικόλα θα έπρεπε να διαβαστούν από όλους, ειδικά τούτες τις δύσκολες στιγμές που βιώνει το έθνος μας.
Πάνος Σ. Αϊβαλής 
εκδότης, δημοσιογράφος