* Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος

Καλό ταξίδι καπετάνιε θα σε θυμόμαστε για πάντα...

Click to get cool Animations for your MySpace profile
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...............................................Καλό ταξίδι καπετάνιε θα σε θυμόμαστε για πάντα...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Το αφιέρωμα του «ΥΦΟΥΣ» φιλοξενεί τις απόψεις 120 και πλέον συγγραφέων, κορυφαίων πνευματικών ανθρώπων και αξιωματούχων του εμπορικού ναυτικού


εφημερίδα "Η Γνώμη" Πατρών, 17/4/2012
Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΊΑ 
Του Γιάννη Ανδρικόπουλου
δημοσιογράφος, ποιητής 
ΤΟ «ΥΦΟΣ»

Στις τελευταίες δεκαετίες το λογοτεχνικό περιοδικό «ΥΦΟΣ» έχει υπηρετήσει με σοβαρό και υπεύθυνο τρό­πο τα σύγχρονα νεοελληνικά Γράμματα, χάρη στο μερά­κι, την ανιδιοτέλεια και την ψυχική και υλική ανάλωση του εκδότη - δημοσιογράφου Πάνου Σ. Αϊβαλή. Πρόσφατα το «ΥΦΟΣ» (No 14 - Χειμώνας 2012) έστησε ένα πνευματικό, θαλασσινό μνημείο με το άρτια συγκροτημένο αφιέρωμα στο έργο και στη δράση του στη ναυ­τοσύνη του πρωτοκαπετάνιου και αστείρευτου συγγραφέα Νικόλα Κωστάρα. Το αφιέρωμα καλύπτει 320 σελί­δες και συγκροτείται από συνεργασίες, κριτικά κείμενα για τον καπετάν Νικόλα Κωστάρα «ένα γνήσιο εκφραστή των ανθρωπίνων συναισθημάτων στην πνευματική Ελλη­νική Ναυτιλία» (Αριστείδης Χρ. Πετρόπουλος). 

Το αφιέρωμα του «ΥΦΟΥΣ» φιλοξενεί τις απόψεις 120 και πλέον συγγραφέων, κορυφαίων πνευματικών ανθρώπων και αξιωματούχων του εμπορικού ναυτικού. Όλοι έχουν κάτι καίριο, σημαντικό και αναγκαίο να πούνε για τον «Καββαδία της πεζογραφίας» όπως χαρακτηρίζει το Ν. Κωστάρα ο Μιχ· Σταφυλάς. Αλλά σε ποιο κείμενο να σταθούμε από τα 125 του αφιερώματος; Όλα έχουν να πουν κάτι το αξιόλογο, να τονίσουν μια από τις αρετές του «θαλασσόλυκου συγγραφέα» κάτι έχει ο καθένας να θυμηθεί και να καταθέσει. Αξίζει να καταγράψουμε μερικούς χαρακτηριστικούς και αποκαλυπτικούς τίτλους μερικών κειμένων: 
«Σύγχρονος Οδυσσέας των θαλασσών» 
«Άτρομος γερόλυκος των ωκεανών» 
«Σοφός, δίκαιος, μαχητής ιδανικών» 
«Η ματιά του μοιάζει με Περισκόπιο» 
«Άτρομος θαλασσογράφος με δυναμική γραφή» 
«Ο Καπετάν Νικόλας, ο μικρός ο Μέγας» 
«Αστείρευτος εκφραστής σοφίας, γνώσης, πείρας» 
«Διδάσκει σ’ όλους ό,τι η ζωή είναι αγώνες όχι φυγή» 
«Μαργαριτάρι που όπου το βάλω λάμπει». 
Εμείς απ’ όλα όσα του έχουν γράψει θα κρατήσουμε τον ποιητικό χαρακτηρισμό που του ‘δωσε ο ποιητής Νίκος Αρβανίτης: «Αγιοθαλασσίτης βιγλάτορας των ωκεανών» και όσα του εκμαίευσε στις δύο γνωστές της συνέντευ­ξης η συγγραφέας Ζαχαρούλα Γάιτανάκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου